Förhindra inbrott i företagsbilen: 10 goda råd

Hvid varevogn skåpbil

Undvik inbrott i företagsbilen

Att få inbrott i företagsbilen och bli bestulen på sina verktyg har blivit allt vanligare. För många hantverkare är skåpbilen det viktigaste ’verktyget’ i vardagen! Även om de flesta hantverksföretag är försäkrade får bilinbrott ekonomiska konsekvenser. Ett inbrott i företagsbilen kan resultera i att man plötsligt inte kan utföra det planerade arbetet. Och det är något som skapar problem för verksamheten. I vissa fall är bilen till och med så svårt skadad att den måste föras till verkstad.

Inbrott i företagsbilar är ett växande problem för hantverkare i Norden. I en studie gjord av det danska försäkringsbolaget Topdanmark visar det att det första kvartalet 2023 registrerades 37 procent fler anmälningar om inbrott i skåpbilar, jämfört med samma kvartal föregående år.

För många är en skåpbil inte bara ett transportmedel: det är ett mobilt kontor, en verkstad och en viktig del av deras verksamhet. Därför har vi sammanställt några bra tips för dig som vill undvika inbrott i din eller din kollegas skåpbil.

10 goda råd för dig som vill förhindra ett inbrottsförsök:

  • Parkera på en upplyst plats: Tjuvar föredrar mörka och gömda platser där de kan arbeta ostört. Genom att parkera din skåpbil på en plats med bra belysning gör du den mindre attraktiv för potentiella inbrottstjuvar.
  • Parkera mot en husvägg eller staket: Det gör det svårare för tjuven att komma in i lagret, eftersom det blir mindre utrymme att arbeta med.
  • Inaktivera centrallåssystemet: Överväg att låta en mekaniker stänga av centrallåset så att bagageluckan inte öppnas automatiskt när du låser upp bilen.
  • Installera larm: Ett bra larm kan avskräcka många tjuvar. Kolla även med ditt försäkringsbolag då de ofta erbjuder rabatter för bilar med larm.
  • Använd garage: Parkera om möjligt din skåpbil i ett garage på natten. Detta är det säkraste sättet att skydda den.
  • Installera säkerhetsåtgärder: Överväg att installera fönstergaller och extra kraftiga lås för att göra det svårare för tjuvar att bryta sig in.
  • Töm skåpbilen: Undvik att lämna verktyg i bilen över natten och sätt en synlig skylt i vindrutan som informerar om att det inte finns några verktyg i bilen.
  • Märk ditt verktyg: Använd ett graveringsverktyg för att märka ditt verktyg med ditt företagsnamn. Detta gör det svårare för tjuvar att sälja verktyget vidare. Sätt även en skylt i vindrutan som säger: ”Verktyg är märkta med företagsnamn.”
  • Registrera och dokumentera: Notera serienumren på ditt verktyg och ta bilder av det. Detta kan hjälpa polisen att spåra ditt verktyg om det blir stulet.
  • Sätt en GPS-spårare på de dyra verktygen: Överväg att investera i GPS-spårare för dina dyraste verktyg och maskiner så att du alltid kan spåra dem.

Det är viktigt att du har en bra försäkring på företagsbilen så du är säkrad om du skulle bli drabbad. Ta kontakt med en försäkringsrådgivare för att se vilken försäkring som passar just ditt företag.

Dela innehållet