Betalningspåminnelser och inkassovarningar

I Minuba kan du skicka betalningspåminnelser och inkassovarningar till de kunder som har överskridit förfallodatumet.

Står du i menyn Fakturering i Minuba har du en överblick över alla dina fakturor.

I detta fall vill du bara se dina förfallna fakturor för att enkelt skapa en översikt över vilka som har överskridit förfallodagen.

I det översta vänstra hörnet kan du välja och avmarkera de olika flikarna så du bara ser vad du behöver. Välj att ha ”Godkända” markerad för att du ska kunna se förfallna fakturor.

Betalningspåminnelser och inkassovarningar - Bilden visar var du hittar förfallna fakturor

Du kan också sortera din lista så att du kan se de fakturor med det äldsta förfallodatumet först. Fakturor som är försenade får en rosa bakgrundsfärg så att de är lätta att se.

På detta vis skapar du en bra översikt över vilka fakturor du måste skapa antingen en betalningspåminnelse eller ett inkassokrav.

Skicka en betalningspåminnelse eller en inkassovarning

För att skicka en betalningspåminnelse eller inkassovarning så klickar du in dig på en faktura.

Härifrån klickar du på pilen ”Påminnelse” och väljer Skapa påminnelse /  Inkassovarning.

Betalningspåminnelser och inkassovarningar - Bilden visar vart du skapar påminnelse/inkassovarning

Då får du en popup-ruta på skärmen där du kan välja vilken typ du vill skapa.

Välj Betalningspåminnelse eller inkassovarning och ange ett nytt förfallodatum.

Bilden visar en pop-up ruta där man väljer typ av påminnelse när man ska skicka betalningspåminnelser och inkassovarningar

Du har nu skapat ett utkast på din valda åtgärd. Om den är korrekt så klickar du på Godkänn och skickar till kunden.

Skapa en betalningspåminnelse /  inkassovarning

När du befinner dig i en av de 2 olika typerna av påminnelser, kommer du att se dessa avsnitt: Kundinformation, Påminnelsebelopp och Fakturor.

Kundinformation tas från fakturan automatiskt och skrivs in på påminnelsen, både med kontakt-, installations- och fakturaadress.

Kravbeloppet visar vad av beloppet som debiteras och är uppdelat i fakturabeloppet (inklusive moms), avgift och ränta.

Fakturalinjerna visar originalfakturan med individuella fakturor samt ett subtotal ex. moms och ett subtotal inkl. moms.

Skapa en påminnelse på en faktura med husavdrag

När du har en faktura med husavdrag behöver du lägga till avdraget som en betalning på fakturan för att det utestående beloppet ska bli korrekt på PDF:en.

1. Skapa en Påminnelse
  2. När du står på utkastet, notera vilken summa du FÖRVÄNTAR dig att få från Skatteverket
  3. Kopiera denna summa eller skriv ner den på ett papper.
  4. Gå till Betalningspåminnelse pilen och välj ”Betalning”
  5. Lägg till summan på avdraget som en betalning.
  6. Tryck OK
  7. Nu kan du kika på PDF:en så är det nu det rätta beloppet efter avdraget som visas på påminnelsen.

Har du fler frågor angående betalningspåminnelser och inkassovarningar i Minuba? Kontakta oss via telefon eller mejl så hjälper vi dig!