Har din orderbekräftelse inte kommit in i Minuba än och har du mottagit orderbekräftelsen som fil i OIOUBL- eller PEPPOL-format? Då kan du själv lägga till den i din Minuba under fliken "Inköp".
Här ska du först välja filen du vill ladda upp. Minuba avgör automatiskt om det är en orderbekräftelse eller en inköpsfaktura.
Därefter berättar Minuba vilken typ av fil det var och eventuellt vilken order/extraarbete den kommer att kopplas till.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Genomgång av fliken 'Inköp'
Under toppmenyn hittar du fliken ”Inköp”. Här får du överblick över dina EDI-fakturor/inköpsfakturor och orderbekräftelser i Minuba samt möjlighet att skapa nya leverantörsfakturor.
För att få tillgång till "Inköp" i Minuba ska man ha användarrollen "Administrativ Användare" samt rollen "Administrator". Alternativt att man tar bort rollen Administrator och lägger till "Fakturering" för en lite mer begränsad administrativ användare.
Följande visar dig hur du använder fliken ”Inköp” och går igenom de olika funktionerna.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Funktioner under fliken 'Inköp'
När du klickar på fliken ”Inköp” får du en samlad översikt över alla inköpsfakturor som du mottagit från dina leverantörer.
Härifrån kan du enkelt följa med i vilka fakturor som har tagits emot, behandla dem vidare och säkerställa att allt är registrerat korrekt.
Under ’Inköp’ får du en översikt med fem sektioner:
Orderbekräftelser utan ordernummer
Inkommande inköpsfakturor för godkännande
Delvis behandlade inköpsfakturor
Väntande
Behandlade
Utöver detta har du själv möjlighet att läsa in eller upprätta inköpsfakturor genom att klicka på Skapa Ny knappen i högra hörnet.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Inställningar för fliken 'Inköp'
Det är möjligt att ändra vissa inställningar för denna flik, t.ex. om du även vill kunna se behandlade orderbekräftelser och hur du vill behandla inköpsfakturor. För att komma åt dessa inställningar klickar du helt enkelt på "Inställningar under fliken inköp".
Dessa inställningar sparas endast för dig och alltså inte för dina kollegor när de är på den här sidan.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Grossistinköp direkt från inköpssidan
Det finns också möjlighet att gå direkt till en grossists webbshop från fliken inköp genom att välja en relaterad order och klicka på "Fortsätt till webbshop". Kom ihåg att om du har en popup-blockerare (t.ex. AdBlocker) aktiverad för Minuba, måste du tillåta att webbläsaren öppnar en ny flik när du går till grossistens webbshop.
Steg 1: Välj den order som inköpet ska kopplas till:
Steg 2: Tryck på fortsätt till webbshop:
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Välj visning av inköpsfakturor
Du kan filtrera visningen av inköpsfakturorna baserat på deras status genom att använda knapparna uppe i vänstra hörnet. Nedan exempel visar inkomna, delvis behandlade och behandlade inköpsfakturor, men inte orderbekräftelser eller inköpsfakturor som är markerade som ’Väntande’. Dessutom kan du välja hur många objekt som ska visas på varje sida.
Du kan se detaljer för de enskilda fakturorna genom att klicka på texten på den raden eller klicka på "Visa" till höger om raden. ”Visa” blir synligt när du håller musen över linjen.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Lägg till uppföljning
Du har möjlighet att lägga till en uppföljning till din inköpsfaktura.
Man lägger till en uppföljning genom att klicka på ”Lägg till uppföljning” baserat på inköpsfakturan du vill följa upp.
När du trycker på knappen visas denna ruta:
Det första du kan välja är ett uppföljningsdatum, när uppföljningsdatumet överskrids kommer datumet att markeras i rött i översikten.
Du kan också välja att skriva en notering till uppföljningen så du vet varför den ska följas upp.
Nästa sak du kan välja är att markera fakturan som ”Väntande”. Om du markerar rutan flyttas inköpsfakturan till den väntande tabellen. Om du tar bort markeringen återgår det till fliken det ursprungligen kom från.
Slutligen kan du välja att markera rutan ”Ta bort uppföljningsdatum och notera när du godkänner faktura”. Om du markerar här kommer datumet och anteckningen att raderas efter godkännande, om de inte markeras kommer de inte att raderas och finns fortfarande på fakturan.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Sätt ansvarig på inköpsfakturan
Du har möjlighet att sätta en ansvarig medarbetare på din inköpsfaktura.
Det finns två sätt att göra detta på. Om inköpsfakturan är kopplad till en beställning hos en ansvarig anställd för beställningen kommer den anställde också att väljas ut för inköpsfakturan.
Det andra sättet du kan välja en ansvarig på är att du trycker på välj ansvarig vid den fakturan du vill välja ansvarig på. Se bild nedan.
Medarbetaren kommer nu vara vald som ansvarig på inköpsfakturan.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Sök mellan inkomna fakturor
Du har möjlighet att söka efter specifika inköpsfakturor.
Klicka på sökfältet i högra hörnet. När du har skrivit din önskade söktext trycker du på Enter eller klickar på förstoringsglaset.
Du kan söka efter:
Namnet på den ansvariga
Fakturanumret
Filnamnet
Kundens namn
Ordernummer
Orderreferens
Uppföljningskommentar
Säljaren/leverantören
Säljarens/leverantörens ordernummer
I Minuba kan du enkelt söka efter datum på dina inköpsfakturor.
När du använder sökfunktionen kan du filtrera efter:
Fakturadatum
Inköpsdatum
Du kan välja att fylla i ett av fälten, båda eller lämna dem tomma.
Observera: Sökfältet begränsar den totala visningen av fakturor. Om du vill se alla inköpsfakturor igen måste både sökfältet och datumfälten vara tomma.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Välj fält
Du kan anpassa visningen av dina tabeller så att du får bättre överblick över innehållet och bara ser den data som är relevant för dig.
På varje tabell kan du klicka på Välj fält i menyn. Här kan du:
Välja de kolumner du vill se.
Välja bort de kolumner som inte är relevanta för dig.
Viktigt: Fält som du har valt bort kommer inte att inkluderas i sökresultaten när du använder sökfältet.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Behandling av inköpsfakturor
När du har valt en inköpsfaktura kan du välja vilken order den ska behandlas på. Du har möjlighet att antingen markera den som 'Ej orderrelaterad', överföra enskilda rader till olika order eller helt enkelt koppla inköpsfakturan till en specifik order. Därifrån kan den sedan behandlas inne på själva ordern.
När du överför en eller flera rader från en inköpsfaktura till ett arbetskort kommer raderna att behålla sin nuvarande moms. Om raderna inte har någon moms kommer de att få arbetskortets moms.
Om du inte hittar den önskade ordern i listan kan du söka på orderutkast och offerter. Observera dock att det inte är möjligt att behandla dem förrän ordern är godkänd.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Automatiskt godkännande av inköpsfakturor och överföring av materialrader
I inställningarna för de enskilda grossisterna kan du välja att de fakturor (EDI) som mottagits av den valda grossisten ska godkännas automatiskt och att allt material överförs till materialregistreringen på ett arbetskort.
För att detta ska kunna ske automatiskt måste fakturorna ha rätt beställningsreferens / orderreferens på!
Om Minuba inte kan hitta en order med den angivna referensen måste fakturan behandlas manuellt.
Om en korrekt order hittas, läggs alla rader från fakturan till arbetskortet och fakturan exporteras till ditt ekonomisystem.
Så här gör du:
1. Företagsinställningar > Fakturering > Aktivera "Infoga rader från EDI-faktura till arbetskort"
Exportera dina icke tidigare exporterade inköpsfakturor
Har du fått inköpsfakturor som har behandlats innan du satte upp integration till ditt ekonomisystem? Eller har exporten av en inköpsfaktura till bokföringssystemet misslyckats på grund av att systemet legat nere?
Då får du information om att dessa inköpsfakturor fortfarande inte blivit exporterade och du behöver bekräfta ifall alla ska exporteras till bokföringssystemet. Om du trycker bekräfta exporteras alla inköpsfakturor som är behandlade eller delvist behandlade (förutom de som har avvisats).
Stäng det här avsnittet
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Så här fungerar EDI
EDI står för Electronic Data Interchange och är termen för utbyte av dokument mellan två företag i elektronisk form. I detta sammanhang är det ett utbyte av fakturor mellan grossisterna och Minuba. Fakturor för materialköp överförs elektroniskt från grossisterna till Minuba. Detta innebär att du inte behöver registrera köpt material själv i Minuba utan att det kan registreras direkt från en faktura.
Om du anger ett beställningsnummer (ordernummer i Minuba) till grossisten, när du köper material för en beställning, anges detta ordernummer på fakturan från grossisten och vi kan sedan registrera materialet på beställningen helt automatiskt när den angivna fakturan importeras från grossisten (om du har aktiverat denna inställning). Detta sparar dig mycket manuellt arbete och minimerar risken för fel och utelämnanden.
För att dra nytta av EDI måste ditt Minuba-konto ställas in för att hantera EDI-fakturor från enskilda grossister.
Stäng det här avsnittet
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Ladda upp en orderbekräftelse manuellt
Om du har behov för att ladda upp en orderbekräftelse manuellt kan du göra det under "Inköp" > " Handlingar" > "Lägg till orderbekräftelse"
Välj fil och välj sedan vilken grossist det är.
Du kan endast ladda upp en fil på en grossist som redan finns i din Minuba.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Behandlade orderbekräftelser
Om du har aktiverat behandlade orderbekräftelser i inköpsinställningarna är det möjligt att se alla orderbekräftelser som har kopplats till en order eller har avvisats. Här har du full överblick över alla dina orderbekräftelser.
När du klickar på en av orderbekräftelserna visas fler detaljer om vad den innehåller och var den har överförts till. Härifrån kan du också gå direkt till den arbetsorder som orderbekräftelsen är kopplad till. Om du vill se en PDF-version av orderbekräftelsen med ytterligare information kan du klicka på ”Visa dokument”.
Om orderbekräftelsen ännu inte har hanterats på ordern, kan du flytta den till en annan order. Gå till fliken ”Behandlade”, klicka på orderbekräftelsen och välj sedan den order du vill flytta den till.
Stäng det här avsnittet
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Konfigurera godkännanderegler för leverantörsfakturor
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Översikt över leverantörsfakturor
När godkännanderegler har ställts in kommer inkommande leverantörsfakturor att delas upp i två tabeller; en för fakturor där du själv är godkännare, och en där andra ska godkänna. Detta gör det överskådligt och enkelt att identifiera vilka fakturor du omedelbart behöver hantera och vilka som avvaktar åtgärder från andra medarbetare.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Avvikelse från Reglerna
Genom att klicka på pilen bredvid namnet för ”Nästa godkännare” kan du välja att avvika från de uppsatta reglerna för en specifik faktura. Detta kan vara användbart om en medarbetare är frånvarande eller om fakturan är mer lämplig för en annan medarbetare än vad reglerna föreskriver.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Godkännande av en Faktura
När du öppnar en faktura där du är nästa godkännare, kommer du att kunna se fakturans innehåll och därifrån kunna godkänna den samt vidarebefordra den till nästa godkännare.
Är du sista godkännare kommer du att kunna behandla fakturan och överföra raderna till de aktuella orderna.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Godkännande via App
För närvarande är det inte möjligt att godkänna inköpsfakturor via appen om godkännanderegler har ställts in i Minuba. Det pågår arbete för att införa denna funktion i en framtida uppdatering av appen.
Stäng det här avsnittet
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Hantera momskoder på inköpsfaktura
När du tar emot inköpsfakturor där Minuba inte kan matcha momssatsen till en momskod – antingen för att satsen inte kan matchas, eller för att flera momskoder matchar samma momssats – kan du i inköpsöversikten se vilka fakturor som har dessa fel. Det visas med ett gult utropstecken som indikator, och hela raden markeras med gul färg.
Bild
Klicka på ’Välj momskoder’ för att börja välja vilken eller vilka momskoder som ska användas på inköpsfakturan.
Bild
Välj önskad momskod. Klicka på ’Nästa’ om du ska välja fler momskoder, eller klicka på ’Bekräfta’ om det är den sista momskoden. Minuba kommer därefter att lägga till de valda momskoderna på inköpsfakturan.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Så hanterar du en inköpsfaktura som inte kunde matchas till en momskod
Om en inköpsfaktura inte automatiskt har matchats till en momskod kan du själv lägga till den.
Börja med att öppna den faktura som är markerad med gul bakgrund och ett utropstecken. Härifrån kan du manuellt välja rätt momskod.
Bild
Klicka på ’Välj momskoder’ för att börja välja vilken eller vilka momskoder som ska användas på inköpsfakturan.
Bild
Välj önskad momskod. Klicka på ’Nästa’ om du ska välja fler momskoder, eller klicka på ’Bekräfta’ om det är den sista momskoden. Minuba kommer därefter att lägga till de valda momskoderna på inköpsfakturan.
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Momsinformation på inköpsfakturor
När Minuba tar emot en inköpsfaktura innehåller den en eller flera momssatser. Varje sats har några fält kopplade till sig som används för att hitta rätt momskod:
Kategori - Anger om det rör sig om standardmoms, momsbefrielse eller omvänd skattskyldighet. (Detta fält är obligatoriskt.)
Zon - Anger om det är inrikes eller utrikes. (Detta fält är obligatoriskt.)
Momssats - Visar den använda momssatsen. (Detta fält är inte obligatoriskt.)
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
Om momssatsen inte kan matchas
Minuba försöker automatiskt matcha momsuppgifterna med en momskod baserat på ovanstående fält. Om det inte lyckas försöker Minuba – om möjligt – att hitta en matchande kod enbart utifrån momssatsen.
Om det fortfarande inte finns någon match visas följande felmeddelande i dialogrutan:
"Inköpsfakturan från leverantören har en momssats som inte kan matchas med de befintliga momskoderna i Minuba."
Kopiera länk till denna sektionLänk kopierad!
När momssatsen matchar flera momskoder
Om Minuba inte kan hitta en entydig momskod, och momssatsen matchar flera befintliga momskoder, kan systemet inte automatiskt välja rätt kod.
I så fall visas följande felmeddelande i dialogrutan: "Inköpsfakturan från leverantören har en momssats som matchar flera av de befintliga momskoderna i Minuba."
Stäng det här avsnittet
Hittade du inte vad du sökte?
Har du fortfarande frågor?
Kontakta vår kundsupport
måndag - fredag kl. 09-16
Minuba Plus
Med Minuba Plus kan du få support både via mail och telefon.