Vad är en bra rekrytering?

Rekruttering af den rigtige medarbejder.

En bra rekrytering är en investering i ditt företags framtida framgång. Det ger dig grunden för att bygga en stabil arbetsstyrka som kan leverera resultat, få jobbet gjort och hjälpa dig att nå ditt företags mål.

Det finns flera anledningar till varför det är väl värt att anstränga sig vid rekrytering. De tre viktigaste är:

 1. En väl genomtänkt rekrytering säkerställer att du anställer medarbetare med nödvändiga kvalifikationer, kompetenser och erfarenheter för att utföra sitt jobb effektivt. Detta hjälper till att förbättra produktiviteten, prestanda och kvaliteten på arbetet. Det bidrar också till att öka kundnöjdheten. Detta eftersom medarbetarnas kvalitet och kompetens har en direkt inverkan på kundnöjdheten.
 2. Genom att attrahera och anställa duktiga och talangfulla medarbetare kommer ditt företag att bli mer innovativt och växa. Nya idéer och perspektiv från anställda med olika bakgrund, hjälper dig att hålla dig konkurrenskraftig och anpassa dig till de ofta föränderliga marknadsförhållandena.
 3. Framgångsrik rekrytering hjälper till att minska personalomsättningen. När du anställer rätt personer som passar ditt företags kultur, förväntningar och värderingar är det mer sannolikt att de stannar längre. Detta sparar tid och resurser som annars skulle läggas på frekvent rekrytering och utbildning av nya medarbetare. På så sätt uppnår du kostnadsbesparingar genom att göra det rätt första gången.

En rød mand, der symbolisere at man har fundet den rette til jobbet

Vad är viktigt för en bra rekryteringsprocess?

Rekrytering inom hantverksbranschen kan vara en utmanande uppgift då det är kamp om duktiga medarbetare. Nedan hittar du tre förslag på hur du kan rekrytera de bästa talangerna inom hantverksbranschen:

 • Nätverk med branschorganisationer och fackföreningar:
  Ett effektivt sätt att rekrytera skickliga hantverkare är att bygga nära relationer med branschorganisationer och fackföreningar. Här kan du få tillgång till ett brett nätverk av potentiella, professionellt skickliga kandidater. Genom att delta i nätverksevent kan du bygga förtroende och etablera ditt företag som en attraktiv arbetsplats.
 • Utnyttja jobbportaler och sociala medier online:
  De allra flesta potentiella medarbetarna finns på sociala medier, om det så är på Facebook eller LinkedIn. Använd dina sociala medier för att lägga upp jobbannonser, hitta specialiserade hantverksgrupper och be dina anställda att dela inlägget på sina plattformar. Var specifik i din arbetsbeskrivning för att attrahera rätt sökande. Använd även bilder och filmer för att ge dem en inblick i ditt företags kultur och arbetsmiljö.
 • Genomför en noggrann rekryteringsprocess:
  Det viktigaste är att du skapar en noggrann process för att säkerställa att du anställer kvalificerade kandidater. Detta kan innefatta tekniska tester och intervjuer. Bedöm både den tekniska kompetensen och personligheten, då det är lika viktigt att hitta en medarbetare som passar in i teamet och som dessutom är skicklig.

Dessa tre tips hjälper dig att hitta och anlita de bästa hantverkarna för ditt företag. Kom ihåg att rekrytering är en löpande process, och det är viktigt att ha goda relationer med dina medarbetare för att behålla duktiga medarbetare på sikt.

När din rekrytering har gått bra och din nya medarbetare är redo att börja är det viktigt med ett bra uppstartsprogram – ett onboarding-program.

Dela innehållet