Löpande, Kalkyl, Fast pris eller Entreprenad? Så här fungerar prissättning i Minuba.
När man påbörjar ett uppdrag är en av de första frågorna som uppstår oftast: vilken typ av prisstruktur ska vi ha? Hur ska vi fakturera kunden för arbetet?
Du väljer hur du vill fakturera din kund (din prisstruktur) via ”Pris och tidsfrister” på din offert/order.
I Minuba kan du välja mellan följande typer av prisstruktur: Löpande, Kalkyl, Fast pris eller Entreprenad (från aktivitetslista).
Löpande: Detta är det vanligaste sättet att prissätta uppdrag på. Här kommer fakturan att avspegla de timmar och material som löpande registreras på arbetskortet (utgifterna för arbetet). Tumregeln är att det som registrerats på arbetskortet är det samma som kommer på fakturan till kunden.
Kalkyl: Denna typ fungerar bäst om du vill ha en slags specifikation av arbetet/materialet/kostnaderna på offerten till kunden och fakturera utifrån denna kalkyl. Du ska fortfarande registrera ditt material och dina utgifter på ditt arbetskort för din egen skull, så du kan se hur lönsamt jobbet faktiskt blev för dig i slutändan, men kundens faktura kommer endast att innehålla de linjer som du har specificerat på kalkylen.
Fast pris: Precis som det låter. Oavsett vad du registrerar på ett arbetskort kommer bara en enda linje att visas på fakturan: nämligen det fasta priset du har avtalat med kunden. Du kan välja att specificera en materiallista utan priser på fakturan vid behov.
Entreprenad (från aktivitetslista): En nyare funktion som låter dig dela upp arbetet i olika ”aktiviteter”. Välj att fakturera efter aktivitetslista om du vill delfakturera under arbetets lopp. Här kan du läsa mer om hur du arbetar med Entreprenad i Minuba.
Lycka till med arbetet!